Tratamente Endodontice
Cabinet Stomatologie asistata Laser
Ce sunt tratamentele Endodontice?
Endodontia se ocupa cu tratamentul afectiunilor din interiorul dintelui, mai exact cu afectiunile pulpei.
In mod obisnuit toti dintii au intre 1-3 canale radiculare uneori chiar 4 in care este localizata pulpa dentara. Acest tesut moale este format din vase sanguine si nervi si este important in nutritia si dezvoltarea dintelui. Este importanta pastrarea nervului/pulpei dentare ori de cate ori este posibil, pentru ca un dinte fara nerv este mult mai friabil si predispus la fractura.
Exista insa anumite situatii clinice care impun scoaterea nervului:
- caria profunda netratata la timp care evolueaza in profunzimea dintelui si infecteaza nervul iar intr-o faza mai avansata duce la formarea abcesului dentar.
- in scop protetic, adica in situatia in care in radacina dintelui urmeaza sa se fixeze un pivot peste care se va realiza o coroana dentara.
Procedura de scoatere a nervului din canal se numeste TRATAMENT ENDODONTIC si are ca si scop pastarea dintelui pe arcada/salvarea lui. De cele mai multe ori acest tratament se realizeaza cu ajutorul sistemelor de magnificatie: lupe dentare sau microscop care ne ofera o imagine marita a campului operator.
De asemenea pentru realizarea acestei manopere in conditii sterile folosim Diga dentara care este o folie de cauciuc care izoleaza dintele pe care se lucreaza, de restul cavitatii bucale.
Acest tratament se desfasoara pe parcursul uneia sau mai multor sedinte, este nedureros si se face sub anestezie locala. In primul rand se face o cavitate de acces in dinte, prin care medicul va indeparta pulpa infectata.
Apoi va urma alezajul (largirea canalului) si sterilizarea canalului radicular cu ajutorul Laserului ErCr:Ysgg si a Laserului Dioda Epic X iar in final se va obtura cu un material biocompatibil. Dupa controlul radiologic al obturatiei de canal se va realiza restaurarea coroanei dentare prin obturatie/inlay/onlay sau coroana dentara in functie de situatia clinica.
Cabinetul nostru-LASER DENTISTRY dispune de aparatura necesara realizarii acestor tratamente in conditii de maxima siguranta si fara durere!
Datorita LASERELOR cu care realizam tratamentele de canal ,dintii cu granuloame (puroi la varful radacinii) pot fi tratati si salvati fara sa mai fie necesara interventia chirurgicala-rezectia apicala.
Astfel se conserva apexul dentar, tratamentul este nedureros si minim invaziv.
1.Micromotor Nouvag (Elvetia) care perimte largirea canalelor radiculare prin utilizarea unor ace
speciale de Nichel-Titan. Astfel timpul de lucru este mult redus iar tratamentul este sigur.
2.Apex locator (Sybron Endo) care permite localizarea precisa a apexului dentar.
3.Lupe de magnificatie (Eschenbach-Germania) care maresc imaginea campului de lucru de 3,5X.
Lista de preturi pentru servicii stomatologice Laser Dentistry Cluj
Tehnologiile pe care le folosim:
Noul LASER dioda EPIC X
BIOLASE WaterLase
QUICK Lase
Woodpecker O-Light
Autoclav Tanda Clasa B
Apex ID Apex Locator
Noul apex-finder este compact si modern, cu o functie unica ce permite medicului sa se concentreze pe stabilirea lungimii de lucru reale.
Tratamente Fara Durere!
Pentu ca folosim Laserul pentru ablatia tesuturilor dure (pentru curatarea cariilor dentare) nu mai este necesara anestezia, tratamentele fiind nedureroase. De asemenea pacientii nostri vor fi scutiti de vibratii si zgomotul neplacut al frezei dentare („albinuta”).
Curatarea carilor cu ajutorul laserului ErCr:Ysgg se face prin efect hidrokinetic, respectiv prin vaporizarea tesutului cariat sub actiunea energiei laserului si a jetului de apa.
- este FARA DURERE!! ZGOMOT si VIBRATII.
- NU necesita ANESTEZIE.
- sterilizeaza tesutul pe care actioneaza.
- in cazul cariilor adanci nu mai este necesara pulpectomia (scos nervul).
- stimuleaza depunerea dentinei secundare.
- stimuleza procesele naturale de vindecare,proprii organismului.
- este indicat in tratarea cariilor la copii, fara sa mai fie necesara inhalosedarea sau analgosedarea.
- indicat la pacienti anxiosi, femei gravide, pacienti cu afectiuni sistemice care contraindica anestezia, pacienti cu tratament cu anticoagulante etc.